top of page

Hoe is de lesmethode ontwikkeld?

YDL Dance Studios bestaat 20 jaar. In die 20 jaar hebben we heel wat nieuwe danspassen en enthousiasme/liefde voor dans mogen overdragen aan leerlingen. Maar de leerlingen hebben ons ook veel geleerd in de afgelopen 20 jaar.  Mariska Salamony, eigenaresse van YDL Dance Studios, heeft een speciale lesmethode ontwikkeld voor het jonge kind.
IMG_0501.jpg

Hoe is de lesmethode ontwikkeld?

Waarom een speciale lesmethode?

In de afgelopen 20 jaar heb ik al heel wat nieuwe danspasjes mogen aanleren en mijn enthousiasme en liefde voor dansen overgedragen op mijn leerlingen. 

Maar de leerlingen leerden mij ook veel de afgelopen 20 jaar.  


De reden dat ik met zoveel plezier voor de klas sta, is namelijk vanwege alle verschillende type kinderen met allemaal eenzelfde doel voor ogen “lekker dansen”.


Als je kinderen dan zo ontspannen en lekker in hun vel ziet tijdens het dansen, dan zie je ze groeien en stralen. Maar het bleek dat hoe kinderen in de dansles staan, ze zo niet altijd door het leven heen gaan. Want waarom lukt een dansje aanleren heel goed, maar de tafel van 3 blijft toch lastig. Of waarom luisteren alle kinderen zo goed tijdens de dansles en is dat thuis of op school zo lastig. Waarom hebben kinderen na de dansles een betere controle over hun gedrag en emoties, maar is dat lastig om bijvoorbeeld thuis vol te houden. 

Kinesiologie

Ik besloot de opleiding Kinesiologie te volgen. Kinesiologie betekent letterlijk "bewegingsleer". Daar werd voor mij duidelijk wat er gebeurt in een dansles en wat er (heel vaak) niet gebeurt op al die andere vlakken: Bewegen! Als je namelijk niet beweegt doe je jezelf een heleboel tekort. Vanuit de sport gezien is bewegen gezond voor je conditie en lijf dus vooral gericht op de buitenkant van je lijf. Maar ik ontdekte dat bewegen het meest essentiële onderdeel is van en voor de ontwikkeling van een kind.  Beweging zorgt ervoor dat de energie in je lijf tussen al je organen goed kan stromen (zie Traditionele Chinese geneeskunde).


Maar beweging zorgt ook voor een goede ontwikkeling van het centrale zenuwstelsel en een goede breinontwikkeling. Wanneer je lijf en je brein goed met elkaar samenwerken zit je “lekker in je vel” dat willen we natuurlijk allemaal.

Reflexen

Nou ben ik niet voor een gat te vangen en een tikkeltje eigenwijs, dus na 4 jaar de Kinesiologie opleiding te hebben gevolgd, wilde ik meer weten. Zo kwam ik op het pad van de Reflexen (primaire reflexen, overgangsreflexen, houdingsreflexen etc.). Via Rhythmic Movement Training (RMTi) kwam er nog meer kennis om ervoor te zorgen dat kinderen de geweldigste versie van zichzelf kunnen worden.

 

Met bewegingen vanuit de RMTi zorg je o.a. voor

  • Een juiste rijping van het centrale zenuwstelsel

  • Bouw van neurale paden in de hersenen

  • Creëren van posturele funderingen

  • Stimuleren van de zintuigen

  • Verbeteren van de vestibulaire functies 

  • Betere sensorische verwerking 

  • Goed geheugen

  • Makkelijker en ontspannen kunnen leren

  • Kunnen omgaan met emoties en prettig gedrag vertonen

Psychomotorische leer- en gedragsspecialist

Naast de Kinesiologie en RMTi heb ik o.a. ook nog een opleiding psychomotorische leer- en gedragsspecialist gevolgd. Alle kennis die ik middels opleidingen en cursussen heb kunnen verwerven heb ik in onze danslessen kunnen verwerken en kunnen overdragen aan de docenten die nu bij ons voor de kinderlessen staan

Heb je nog vragen of wil je meer weten over de lesmethode? Dan sta ik graag voor je klaar!
bottom of page